Gitarda Notaların Yerleri
Gitarda nota yerleri gitar çalmaya başlayanlar için merak konusudur. Gitarla güzel şarkılar çalmak ve çoğu akoru hızlıca öğrenmek isteyenler biraz vakitlerini harcayarak öğrenmeleri gereklidir. Bizlerde yazımızda gitarda notların yerleri konusunda bilgiler hazırladık.
Bu sayede ezber yapmadan gitarda notaların yerleri konusunu kolayca hafızanıza alıp ve pratik bilgilerle öğrenmiş olacaksınız.
Dipnot: Gitar tellerinin içinde ikisini bildiğiniz zaman her türlü telde bir notayı kolayca öğrenmeniz mümkündür.
Gitarda ve Elektro Gitarda Hangi perdede hangi nota var sorusuna son noktayı koyuyoruz. Gitar nota yerlerini ezberlemek çok kolay olacak. Bu yazımızı detaylandırarak 12 telli üretilen bu müzik aleti için nota yerlerini hızlıca öğreneceksiniz.
Gitarda Notaların Yerleri – Notaların Yerleri ve İsimleri
Öncelikle perdelerde bulunan notalara geçmeden önce Gitar, ilk olarak tele boş olarak vurduğunuz zaman çıkan tonu yakından bilmelisiniz. Bunun nedeni bu sesler size referans konumunda olmasıdır. Eğer başlangıç notasını öğrenirseniz geri de kalan notaları da bulmak kolay olacaktır.
Gitarda notaların yerleri ve isimleri noktasına geçmeden önde standart biçimde üretilen altı telli gitar için bir telin hangi notaya denk geldiğine bakalım.
Gitarda Tellerin İsimleri Hakkında Bilgiler
Sizlerinde bildiği gibi 6 telli üretilen gitar türleri klasik, akustik ve elektro türleridir. Bunun yanında isteğinize göre gitar çeşitleri de bulunmaktadır.
Böyle olunca bilinmesi gerekenler arasında;
- Gitar tellerinin aşağı bölümden yukarı bölüme doğru artmış numaralardan oluştuğunu,
- Burada gitarın en alt teli birinci teli en üst teli de altıncı tel olarak biliniyor.
Bilinmesi gerekiyor nedeni de bu parçalar tel diziminde çalınmıyor. Bu türde çalışmalar yapacağınız zaman tellerin hangi notalar biçiminde akortlanması gerektiği biliniyor.
Özellikle bunu anlamanız için diyagram üzerindeki tellerin bulunduğu yerleri öğrenmeniz gerekiyor.
Gitarda boş tel notaları;
- Gitarın en alt teli yani 1.tel mi(E) dir. Bazı yerlerde HİGT E olarak da görmeniz mümkündür.
- Gitarın 2. tel si (B) notası
- Gitarın 3.tel sol (G) notası
- Gitarın 4.tel re (D) notası
- Gitarın 5.tel la (A) notası
- Gitarın 6.tel mi (E) notası. Başka yerlerde de Low E yani pes mi olarak kullanılmaktadır.
Gitar çeşitleri hakkında yazımızda buradan göz atabilirsiniz.
Yukarıdaki bilgileri aldı iseniz gitar telleri nota yerlerini öğrenmeye başlayabilirsiniz. Artık referans sesleri öğrendiniz. Bir kavramı yanı referansı yeni duymuş olabilirsiniz. Şimdi buna bir açıklık getirelim. Referans kısaca başlangıç noktası olarak bilinir. Eğer gitar nota yerlerini bulunuken bu bilgiyi bilmezsek yanlış olan notaları elde ederiz. Kısacacı iyi bir gitar çalmak için bu alanda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.
İyi bir gitarist olmak istiyorsak bu alanda kendimizi kesinlikle geliştirmemiz gerekli.
Yukarıda sizlere bilgi verirken notaların yanında bazı harfler yazdık. Bu harflerin anlamını merak ediyorsanız aşağıdaki kısımdan detaylı inceleme yazısını okuyabilirsiniz.
Gitar nota yerleri harfleri konusundan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Son bilgilerden sonra artık hemen hemen gitarda notaların yerleri noktasına geldiniz ve öğrenmeye hazırız. Ancak kısa bir bilgilendirmemiz kaldığını söyleyelim.
Herkesin bildiği gibi gitar perdeli müzik aletleri arasında yer alıyor. Bunun yanında her perdesinde farklı sesler oluyor kısacası perdeler seslerin çıkmasının temelidir.
Bu perdeler noktasında sesler diyez ve bemol simgeleri ile anlatılıyor. Kısaca buna da değinelim.
Diyez ve Bemol İşaretlerinin Anlamı
Gitarda boş tel notalarını hafızamıza aldık. Şimdi ise diyez ve bemol terimlerini öğrenmeniz gerekiyor. Bu iki terim müzik bilgisinin en temelini oluşturuyor. Gitar üzerinde de hakim olmanızı artıracak bilgiler olarak bilinmektedir.
Burada unutmamamız gereken konu gitarda notaların yerleri konusunun öğrenmektir. Bu konuda azminizi ve isteğinizi kaybetmemeniz gereklidir.
Diyez ne demektir
Yarım olan sesi incelmek için kullanılan diyez # işareti ile gösterildiğini bilmelisiniz.
Bemol ne demektir
- Yarım olan sesin kalınlaşmasını sağlayan Bemol sesi b işareti ile gösterilmektedir.
Burada incelmemiz gereken çok sesli müzik türünde 7 ana ses ve 5 ara ses çeşidi yer almaktadır.
7 ana sesler Do – Re – Mi – Fa – Sol – La – Si notalarıdır.
5 ara ses Do# – Re# – Fa# – Sol# – La# bu kurgu diyez üzerinden yazılmıştır.)
Burada bilmeniz gereken notaların harf karşılıklarıdır. Diyez ve bemol terimlerini de geçtikten sonra yeni başlayanlar için gitar nota yerleri noktasından devam edebiliriz.
Gitar Nota Yerleri Yeni Başlayanlar İçin
Yeni başlıyorsanız ilk olarak tel bazında çalışmalara rağbet etmelisiniz. Burada tüm tabloyu hafızanıza almanız zordur. Bu yüzden gitar çalma notaları konusunu tel tel olarak çalışmanız gereklidir.
Gitarda Nota Yerleri Nasıl Ezberlenir
Eğer gitarda bulunan nota yerlerini ezbere bilmek isterseniz ilk olarak gitar notaları ve dizilimlerini öğrenmeniz gerekiyor. Gitar nota yerlerini öğrenmek için sizlere hazırladığımız adımlar sayesinde kolayca öğrenebilirsiniz.
Aklınızda Durması Gerekenler
- Gitarın en alt teli ile en üst telin notalarını aklınızda tutarsanız diğer notaları daha kolay öğrenirsiniz..
- Kısa bir örnekle kalın mi telinde 1.perdemiz FA notasıdır. Ancak RE telinde 3.perdemiz FA notası oluyor. Bu duruma müzik dilinde oktav ilişkisi ismi verilmektedir. Kısaca renkleri birbirine benzeyen notalar birbirine oktav ilişkisi ile bağlıdır.
- Power chord basılan durumlarda da kök ses artı tam 5 li artı oktav kullanıyor. Aklınızda kalması için işaret ve serçe parmağınız aynı notadadır.
- Hemen notaların diyez ve bemol durumlarına çalışmayın. İlk olarak temel sesleri pekiştirmeyi deneyin. Daha sonrasında diyez ve bemol çalışmaları daha kolay olacaktır.
Ayrıca gitarda nota yerlerini ezbere başlamadan önce 7 ana sesin yerlerini ezberleyin. Bu durumda ara seslere takılmayın.
Ana notların gitarda yerlerini bilirseniz diyez ve bemol terimleri arasında perdeleri de kolayca öğrenebilirsiniz.
2 Yorum