Yaylı Enstrümanlar

Keman Çeşitleri

Arşe ile çalınan yaylı ve keman ailesi içerisinde yer alan perdesiz ve 4 teli bulanan keman müzikseverlerin gözdesidir. Keman ailesini oluşturmuş 4 adet müzik enstrümanı bulunuyor. Keman çeşitleri isimleri boyutlarına göre incelenir. Bu incelemeye göre küçük olandan büyük olana sırası ise; keman, viyola, çello (viyolonsel), kontrbas olarak sıralanıyor.

Sıralamasını yaptığımız bu müzik aletleri tonları, boyutları ve kullanıldıkları alanlarda farklılık meydana gelse de araların açık benzerlikleri de bulunuyor. Açık aynı özellikleri arasında arşe ile çalınmaları, telli olmaları ve perdesiz bir yapıda olmaları gösterilebilir.

Müzik hakkındaki önemli bir şey şu ki: o sizi çarptığında acı hissetmezsiniz. (Bob Marley) 

Genel hatları ile keman çeşitlerini sizlere aktardıktan sonra şimdi yazımızda sizleri neler bekliyor onlara bakalım.

Keman çeşitleri ve fiyatları

Keman türleri nedir?

Keman ailesi müzik aletleri

Keman çeşitleri ve özellikleri

Keman Çeşitleri Nelerdir?

Keman çeşitleri kısaca 3 farklı alanda sıralamaya sokulmuştur. Boyut, yapı ve yapım olarak çeşitleri bulunan keman hakkında yazımızı okuyarak kaliteli bir keman almanız gerektiğini öğreneceksiniz. Aynı zamanda bu hoş olan müzik aletini daha yakından tanımış olacaksınız. Şimdide sınıflandırmalara göz atalım.

Boyutlarına Göre Keman Çeşitleri

Boyutlarına göre keman yarım,çeyrek ve tam keman olarak sınıflandırılmaktadır. Bu ifadeler kemanınızın boyutlarına verilen isimdir. Keman müzik aletini daha rahat ve doğru bir biçimde çalmak için boyutu oldukça önemlidir. Alacağınız kemanı bu özelliklere bakarak almalısınız. Değişik boyutlarda hazırlanana kemanlar yaş gruplarına göre tasarlanarak üretilmektedir. Bu durumun nedeni keman öğrenip çalmak isteyenler bedensel olarak aynı standartlarda olmamalarıdır. Burada el,parmak ve boy uzunlukları kişilerde farklılık göstermesinden dolayı doğru boyutlarda keman almak oldukça önemlidir.

İlgili Makaleler

Şimdi sizlere ortalama keman boyutları ve yaşları aktaralım.

– 1/8 Keman= (4-6 Yaş Aralığı) – Çeyreğin Çeyreği
– 1/4 Keman= (6-8 Yaş Aralığı) – Çeyrek
– 2/4 Keman= (8-10 Yaş Aralığı) – Yarım
– 3/4 Keman= (10-13 Yaş Aralığı) – 3 Çeyrek
– 4/4 Keman= (13+ Yaş Grubu) – Tam

Belirtilen bu yaş aralıkları genelde kabul edilmiş standartlara göre yazılmıştır. Ayrıca 10 yaş altı çocuklarda gelişim hızı farklı olduğundan keman alırken keman çeşitleri çocuğa denenerek alınmalıdır.

Yapımına Göre Keman Çeşitleri

Keman çeşitleri diğer bir sınıflandırma da yapılan malzemelere göre  ‘fabrikasyon’ ve ‘el yapımı’ kemanlar olarak sınıflandırılmıştır. Keman türleri arasında belirleyici unsur işleniş biçimleri ve kullanılan ağaç türüdür. Aynı zamanda cila ve kemana uygulanmış olan işçilik olarak değerlendirilebilir.

Fabrikasyon keman ve el yapımı keman özelliklerine göz atalım.

a- Fabrikasyon Keman

Fabrikasyon keman çeşitleri yapımında genelde yapay cila ile kontrplak olarak standart olarak üretilmektedir. Bu keman çeşidi sesin netliği az ve kullanılan malzeme kalitesi düşüktür. Çünkü zaman ve işçilik tasarrufu sağlamak için fabrikalarda üretilmektedir. Yapımında el ile işçilik yapılmamaktadır. Tüm işlemler makine tarafından yapılmaktadır. Fabrikasyon keman çeşitleri fiyatları arasında el yapımı ve yarı el yapımı kemanlara göre uygundur.

b- El Yapımı Keman

Keman çeşitleri arasında el yapımı kemanlar yer alıyor. Her usta işçiliği ve deneyimine göre değişik şekillerde üretiliyor. Yapımında da farklı ağaçlar kullanılıyor. Bunun yanında cilalama stili de ayrıca uygulanıyor. Ses gürlüğü oldukça fazla olan bu tür kemanlar kaliteli malzemelerden yapılmaktadır. Aynı zaman işçilik ve ustalık bu türde en fazla öne çıkan özelliklerdir. Bu yüzden keman çeşitleri fiyatları arasında diğer kemanlara göre fiyatı biraz fazladır.

Bu fiyat farkının nedeni tüm işlemlerin bir usta tarafından emek verilerek yapılmasıdır. Bizlerde profesyonel müzik çalmak istiyorsanız el yapımı keman almanızı öneririz.

 

Yapısına Göre Keman Türleri

Keman Çeşitleri

Keman çeşitleri yapısına bakılarak 2 kısımda incelenir. Bu iki kısım elektro keman’ ve ‘standart keman’ olarak öne çıkıyor. Aynı olan özellikler arasında nota düzeni, tutuş biçimi ve çalma olarak benzerlik gösterir. Ancak işleyiş bakımından farklıdırlar. Hangi çeşidin size daha yakın olduğunu öğrenmeniz için farklı olan bölümlere göz atalım.

a- Elektro Keman

Yapısına göre keman türleri arasında yer alan elektro gitar görüntüsü ‘s’ harfini anımsatır. Aynı zamanda boşluklu bir yapısı bulunur. İsminden anlaşıldığı gibi elektrik akımı sese çevirerek ses çıkmasını sağlayan keman türüdür. Bu tür kemanlarda sesi amfiye vererek ses elde edebilirsiniz.

b- Klasik Keman

En çok tercih edilen keman çeşitleri arasında klasik kemanlardır. Çalışma prensibi akustik olan bu türler elektro kemana kıyasla hafiftir. Aynı zamanda kullanımı da rahattır. Bu türde sesin miktarı azaltılması için susturucu gibi bir aparat kullanılması gereklidir. Tercih edilme nedenlerine baktığımız zaman taşıma kolaylığı, uzun süreli kullanımlara uygunluğu ile öne çıkıyor. Baktığımızda tek olumsuz yönü sesin miktarının azaltılamamasıdır. Tavsiyemiz keman öğrenmeye başlayacaksanız klasik kemanı tercih etmenizdir.

Keman Ailesi Müzik Aletleri

Keman Çeşitleri
Keman çeşitleri

Keman çeşitleri ve özellikleri aynı zamanda keman ailesinin sıralanışı aşağıda açıkladığımız sıraya göredir.

Keman Müzik Aleti

Keman özellikle bu aileye ismini veren müzik aletidir. Grubun en küçük boyutlara sahip müzik aleti diyebiliriz. Ayrıca üzerinde 4 teli bulunan ve akort sistemi sol-re-la- mi şeklinde olan bir alettir. Türk müziğimizde akort dizilimi ise do-sol-re-la şeklinde akortlanmaktadır. Ayrıca kemanın ön tarafında sağ ve solda F şeklinde iki adet delik bulunuyor. Bu delikler sesin çıkışını sağlamaktadır.

Keman boyutlarına baktığımız zaman form boyutu35-36 cm gibi bir boyuttadır. Keman çalma işlemi de omuz ve çene arasında yapılmaktadır. Aynı zamanda yardımcı aparat denilen yastık gibi bir üründe kullanılabilir. Aynı zamanda sol elin işlevi notalara basmak sağ elin işlevi de basılan notaları arşe ile seslendirme olarak bilinmektedir.

Viyola Müzik Aleti

 

Kemandan biraz büyük olan viyola müzik aleti keman gibi görünse de boyut bakımından kemandan büyüktür. Bu büyüklük seslerde oluşan tok tınıdan belli oluyor. Kemana göre az bilinen viyola klasik batı müziklerinde görev almaktadır. Viyola çeşitleri farklı boyutlara sahip olsa da en küçük 38 cm iken en büyük olan 42 cm olarak biliniyor. Kemanla farkı olarak pes ses ses aralığına sahiptir. Viyola çalma işlemi aynı keman gibi çene arasında konularak çalınıyor.

Çello (Viyolonsel) Müzik Aleti

Keman Çeşitleri

Çello ilk olarak kalın oktavlı sesleri içerisinde barındırıyor. Kocaman keman olarak bilinen çello boyutu 76 cm kadar çıkabiliyor. Çello keman ve viyoladan boyutça büyüktür. Aynı zamanda çello ve kontrbas çok karıştırılmaktadır.

Kontrbas Müzik Aleti

Kontrbas, aynı zamanda violin ailesinin müzik aleti olarak biliniyor. Boyut olarak 108-120 cm arasındadır. Bu yüzden ayakta çalınıyor. Müzik aletleri çeşitleri arasında bu yönüyle öne çıkıyor. Yaylı müzik aletleri arasında yer alan kontrbas en kalın oktavlı sesi kolayca çıkarıyor.

Aynı zamanda çello ile yan yana konulduğunda boyut farkları net bir biçimde görülmektedir. Çalma şekline baktığımız zaman dik olarak parmaklarla çalınmaktadır. Solo tarzdan ziyade eşlik müzik aleti olarak kullanılıyor. Caz ve blues ve klasik müzik çeşitlerinde eşlik ediyor.

Keman çeşitleri yazımızı detayları ile sizlere aktardık. Soru ve önerileriniz ve bu yöndeki fikirlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sizler için yazdığımız bu konuda aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

 

https://eniyimuzikaletleri.com/basit-keman-parcalari/

https://eniyimuzikaletleri.com/cello-nasil-calinir/

https://eniyimuzikaletleri.com/keman-nedir-nasil-calinir/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu