Mızıka Çeşitleri Nelerdir?
Mızıka Çeşitleri Nelerdir?
Mızıka Çinli Cheng xuexue tarafından icat edilmiş bir müzik aletidir. Bir ana gövdeden ve sürgülü ağızdan oluşuyor. Armonika olarak da bilinen mızıka üflemeli müzik aletleri arasında yer alıyor. Diğer üflemeli müzikal aletlerinin çalınmasına ek olarak nefesin çekilmesi ile de ses ortaya çıkıyor. Mızıka genelde country müziğin bir parçası olarak biliniyor. Ancak mızıka çeşitler bakımından geniş bir alanda icra edilen müzikal aletler arasında yer alıyor. Gelelim şimdi mızıka çeşitleri konumuza.
1- Cheng Gonk Mızıka
İlk başta söylediğimiz Çinli bir müziksever tarafından icat edilen ve iki kısımdan oluşan bir müzik aleti çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
2-Tromolo Mızıka
Mızıka çeşitleri arasında en çok tercih edilenler arasında tromolo mızıkalar yer alıyor. Çift sazlıkla olarak biliniyor. Kısacası üst üstte sıralı bir şekilde deliklerden oluşan mızıka çeşididir. Yani sıralanmış bu deliklerden düz sesler ortaya çıkıyor. Daha sonrasında seslerin tiz halleri verilmek suretiyle bir titreşimli bir ton ortaya çıkıyor.
Akordeona benzeyen sesin yapısı ile tremolo mızıkalar genelde Doğu Asya müziklerinde tercih ediliyor. Akerdoan hakkında yazımıza da yeri gelmişken bakabilirsiniz.
Her nefes üflememizde farklı türde skor sesleri dört notalık bölümler halinde ortaya çıkıyor. Ayrıca deliklerde benzer bir oktav ayarlı notalar için iki tane kamış yer alıyor. Bu kamışlar bazen bir adet olarak da işlem görebiliyor.
Diotonik Mızıka
Bu mızıka türünde on adet delik bulunuyor yalnızca majör tonların bulunduğu bir mızıka çeşididir. Dio tonik müzik ağlarda temel noktalar bulunduğu gibi yarım yahut ara ton adı verilen sesler ortaya çıkıyor ancak bent adı verilen teknikle de yani ses dökülmesi ile de ortaya notalar çıkabiliyor bend tekniği ise ilk beş delikte Draw bent adı verilen içecek maile ortaya çıkıyor.
Bend tekniğimden kaynaklanan blues ve caz için uygun olan bir mızıka çeşididir. Diotonik mızıka ayrıca rock folk müziklerindede kullanılmaktadır.
Orkestra Melodi Mızıka
Sekiz türü olduğu bilinen melodi çeşidi en fazla doğu Asya’da bulunan horn mızıkalar olarak biliniyor. Bu tür mızıka çeşidi kamışların alt ve üst bölümündeki plakalar ve büyük bir taraktan oluşuyor.