Popüler Müzik AletleriTelli EnstrümanlarVideo

Viyola Nedir Nasıl Çalınır?

Viyola Nedir Nasıl Çalınır?

Telli müzik aletleri arasında bulunan viyola nedir nasıl çalınır? Kemana benzerliği ile bilinse de temelde birçok farkı bulunmaktadır. Viyola görüntüsü ile bilgisi olmayan kişilerin kafasını karıştırır. Dışarıdan gören bir birey direkt olarak keman tanımlamasında bulunabilir. Ancak telli müzik aletleri arasında oluşturulan farklılıklar mevcuttur.

Viyola Ne Demek?

Viyola, müzik aletinin ismidir. Telli çalgılar keman, viyola, çello olarak çeşitlenir. Viyola sıralamandan da anlaşılacağı üzere keman ve çello arasında bulunur. Ezgisi ve nota olarak belirtilen kısım sayesinde değişikliğe sahiptir. Kullanım alanı genellikle kısıtlıdır. Keman kadar tercih edilmez. Edilmeme sebebinin somut bir sebebi yoktur. Tercihler doğrultusunda kişiler yönelim sergilemez. Violin nedir sorusunun cevabı da viyola olarak sonuç bulur.

Viyola Tarihçesi

Viyola nedir nasıl çalınır konusuna tam olarak geçmeden önce müzik aletinin tarihine bakmak gerekir. Viyola temelde Orta Çağ döneminde ortaya çıkmıştır. Başlarda bu görüntüsü bulunmamaktadır. Flemenk Kemençesi olarak adlandırılan müzik aletinin üzerinde yapılan değişmeler sonucu günümüzde son bularak bu halini almıştır.

Viyola Nedir Nasıl Çalınır?
Viyola Nedir Nasıl Çalınır?

Viyola öncesinde ilk olarak keman bulunmuştur. Keman gibi telli olması ve yapılarının bire bir aynı olması bundan dolayıdır. Ancak kemanın ses aralıkları belirlidir. Daha farklı tonlar elde edebilmek için tel yapılarında değişiklik oluşturulmuştur. Günümüzde kemana nazaran daha tok, acıklı ve etkileyici bir sesi bulunur. Kişileri etkileyen duygusal anlar için en uygun müzik aletlerinden birisidir.

Viyola Nedir Nasıl Çalınır| Viyola Keman Farkı

Viyola nedir nasıl çalınır konusunu araştıran bireyler sıklıkla viyola ve keman arasındaki farkı merak etmektedir. Görüntüsünün tamamen aynı olması kafalarda ister istemez bir soru işareti bulundurmaktadır. Farklı birkaç başlık altında durumu ele almak mümkündür. Kişilerin soru işaretleri böylece giderilebilmektedir.

1-      Kemandan Daha Büyük

Keman ebatları incelendiğinde 30-40 cm arasında değişiklik gösterir. Ancak viyolanın boyutu kemandan fazladır. Çello ise viyoladan fazladır. Anlayacağınız üzere viyola ikisinin arasında bir konumda bulunur. Kullanım açısından ise yine çenede tutulabilecek bir forma sahiptir. Bundan dolayı bir zorluk yaratmaz.

2-      Daha Koyu Bir Ton

Viyola nedir nasıl çalınır, nasıl bir ses tonu çıkar diye soracak olursanız kemana göre tok bir sesle karşılaşacaksınız. Daha koyu tonlarda bir ezginin kulağınıza geleceğini hissedersiniz. Hatta internet üzerinden keman ve viyola ses karşılaşmasına bakarak denilmek istenen durumu kulağınızla duyup daha iyi anlayabilirsiniz.

Viyola Nasıl Çalınır?

Viyola nedir nasıl çalınır sorusunun ilk aşaması doğru tutuştan geçer. Çene ve omuz arasında sıkıştırılması gerekir. Ancak bu pozisyon doğru gerçekleştirilmediği müddetçe boyun ve sırt ağrıları gelişir. Aynı zamanda kolun rahat hareketi sağlanmayacağından kol ağrıları da oluşur.

4 teli bulunan viyola, bir uzun çubuğu sayesinde çalınır. Perdeleri bulunmaz. Doğru açılarda ve aralıklarda çubuğun tellere sürülmesi ile birlikte ses oluşur. Oluşan seslerin uzunluğu ve tonları kişinin sağlayacağı vuruş, tutacağı nota aralığı sayesinde değişiklik gösterecektir. Nota bilgisi çok değildir. Bundan dolayı öğrenilmesi kolaydır.

Viyolonsel Nedir?

Viyolonsel, viyola ile aynı aile içerisinde yer alır. Viyola ile karıştırılır ancak isim benzerliği yanıltmamalıdır. Görüntüleri bile farklıdır. Viyolonsel beşli akor sisteminden oluşur. Görüntüsü daha büyüktür. Kadın vücudunu andırmaktadır. 16. Yüzyıl ile birlikte Fransa’da görülse de asıl etkisini 18.yüzyıl itibari ile göstermiştir.

İlgili Makaleler

Kontrbas Nedir?

Telli çalgıların en büyüğü olarak ortaya çıkar. Viyola nedir nasıl çalınır konusundan daha karışık olabilmektedir. Aynı zamanda farkları da mevcuttur. Viyolaya kıyasla inanılmaz büyüktür. En kalın sese sahiptir. Bas olması amacı ile ezgiler arasında kullanılır. Dik bir tutuşa sahiptir. İki bacak arasında desteklenerek kullanılır.

Viyola Sanatçıları

Viyola konusunda uzmanlaşmış ve adını duyurmuş sayısız sanatçı bulunur. Bunlardan birkaçı:

  • Ruşen Güneş,
  • Hermann Riter,
  • Necip Kazım Akses gibi birçok isim bulunur.

Özellikle Ruşen Güneş dünyaca ünlü bir viyolist olarak bilinmektedir.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu