Vurmalı Müzik Aletleri
Bu Yazımızda Neler Var:
Vurmalı Müzik Aletleri
Müzik aletleri içerisinde incelenen vurmalı müzik enstrümanları tarihimizin en eski çalgılarından bir bölümdür. Baktığımız zaman bu en iyi vurmalı müzik aletleri içerisinde bulunan en ilkelleri bile günümüz çağdaş orkestraların vurmalılara arasında yer alıyor. Müzik enstrümanları müziğin ritmine oldukça fazla katkıda bulunurlar. Ayrıca müzik için melodik ve armonik objelere de katkı sağlar. Vurmalı çalgılar denildiği zaman üzerine elimizle veya bir cisimle vurulduğunda ses elde edilen müzik aletleridir. Ayrıca çalkalama, sürttürme veya ovulama yöntemi ile de elde edilen her obje de vurmalı enstrümanlar olarak tanımlanıyor. Bu yüzden bakıldığı zaman örneğin darbuka kelimesi Arapça da darp, vurmak anlamına geliyor. Kök olarak her müzik aleti anlamına göre isimlendirilir.
Vurmalı Müzik Aletleri Kullanıldıkları Yerler

İlk olarak en iyi müzik aletleri caz müzikte kullanılıyor. Caz müzik için vurmalı müzik aletlerinin önemi de oldukça fazladır. Caz müzik alt dallarında vurmalı çalgılar kullanılıyor. Caz alt dallarında vurmalı çalgılar farklı ritmlerde isimlendiriliyor. Yine aynı şekilde popüler müzik alanında da vurmalı müzik aletleri önemini artırarak devam ettirtiyor. Hip hop fenomeni vurmalı çalgılar üzerine kurulmuş diyebiliriz. Ayrıca Rock müzik gruplarında da vurmalı çalgılarda kullanıyor. Bunların yanında birçok müzik dalında bu çalgı türleri kullanılmaya devam ediyor.
Müzikal İşlevine Göre En İyi Vurmalı Müzik Aletleri
İşlevlerine göre sınıflandırılan en iyi vurmalı müzik aletleri noktasında en önemli nokta; frekanslarının belirlenmesi veya belirlenemez olmadır diyebiliriz.
Vurmalı Müzik Aletleri Belirlenebilir Frekanslılar
İşlevlerine göre değerlendirmede belirlenebilir frekanslı olan müzik aletleri;
Timpani
•Marimba
•Ksilofon
•Vibrafon
•Harp
•Mızıkalar
Belirlenemez Frekanslı Olmayanlar
•Ziller
•Bass davul
•Tenor davul
•Düdükler
•Yer davulu
Vurmalı Müzik Aletleri Gündelik Bilgiye Göre Vurmalı Müzik aletleri
•Davul seti (Bateri)
•Tef
Geleneksel Vurmalı Çalgılar Nelerdir?
Geleneksel Türk müziğinde geçmişten günümüze kullanılmış geleneksek vurmalı çalgılar isimleri; davul, kös, nakkare, halile(zil), kudüm, bendir(daire), kaşık, parmak zili, çalpara, zilli maşa, koltuk davulu (nagara), darbuka (dömbek, dümbelek, deblek, küp) def zilli def (tef) ve bateri olarak bilinmektedir. Ayrıca birçoğu hala günümüzde kullanılmaya devam ediyor. . Anadolu’da bendir gibi çalgılarda kullanıldığı biliniyor. Halk içerisinde def olarak bilenler de bulunuyor.
Türk Halk Müziği Vurmalı Çalgılar

Türk halk müziğinde kullanılan vurmalı çalgılar ise şunlardır;
- Davul (nağara),
- Koltuk davulu,
- Tef,
- Kudüm,
- Daire,
- Darbuka
- deplike,
- Zilli maşa,
- Çarpara,
- Parmak zilleri
- Dümbelek,
- dümbek, küp,
- Kaşık v.b Türk halk müziğinde kullanılan vurmalı çalgılar olarak sıralayabiliriz.
Vurmalı müzik aletleri sınıflandırılması yukarıdaki gibi yapılmıştır. Tarihi bakımından çok eskilere dayana bu vurmalı çalgılar günümüzde halen aktifliğini korumaya devam ediyor.