Yeni Başlayanlar İçin Ukulele Akorları| Resimli Anlatım
Ukulele Nasıl Akort Edilir?
- Yazımızda Sizleri bekleyen Ukulele Akorları, Ukulele Nasıl Akort Edilir? Yeni başlayanlar için Ukulele Çalma Rehberi konularıdır. Keyifli Okumalar
Bir müzik aleti çalmayı öğrenmek ilk başta zor olabilir. Özellikle de diğer insanların çok kolay çaldığını görürseniz. Ancak en ünlü müzisyenler bile sıfırdan başladılar. Bu yüzden her zaman öğrenmeye devam etmeniz gerekiyor. Bu yazıda, ukulele akorları konusunu hallettikten sonra kaliteli bir ukulele ustası olmak için öğrenilmesi ve ustalaşması için yeni başlayanlar için ukulele akorları detaylı yazımızı sizlere hazırladık.
Müzik aleti çalmak isteyen müzikseverler için ukulele ile başlamak için harika bir fikirdir. Özellikle mini boyutu, onu yanınıza alabileceğiniz ve her yerde çalabileceğiniz kullanışlı bir enstrüman haline getirir.Ayrıca ukelele’nin dört teli olduğundan, en sevdiğiniz şarkıları hemen çalarken zorlanmazsınız. Kesinlikle acemi bir kişinin öğrenebileceği en basit ve en eğlenceli enstrümanlardan biridir. Yeni başlayanlar için temel ukulele akorları konumuzu öğrenerek başlayabilirsiniz.
Tabii ki, malzeme yönünden iyi yapılmış, kaliteli bir ukulele ile öğrenmeniz önemlidir. Yeni başlayanlar için aynı zaman da kısıtlı bütçeye sahip olanlar için birçok ukulele modeli bulunuyor. Kaliteli bir enstrümanda çalmayı öğrenmek, kulağınızı doğru akort konusunda eğitmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda enstrümanınızı sürekli olarak yeniden ayarlamak zorunda kalmayacaksınız. Ukulele öğrenmeyi kolaylaştıracak ve devam etmeniz için sizi motive edecektir.
Ukulele Nasıl Akort Edilir?
Öncelikle bir ukulele nasıl akort edilir? Sorusunun cevabını bilmeniz gerekiyor. İlk olarak ukulelenin standart akordu GCEA’dır. Bununla birlikte çenenize en yakın olan tel G teli ve alttaki tel A telidir.
Ukulele’de akortların dizelerin sıralı sırası aşağıdan yukarıya doğru sayılır; Kısacası bu durum şöyle anlatılır., A dizisinin birinci dize olduğu, E dizisinin ikinci dize olduğu, C dizisinin üçüncü dize olduğu ve G dizisinin dördüncü dize olduğu anlamına gelir.
Ukulelenizin Akortlu Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Ukuleleniz düzgün akort edilmemişse, akorlar ve notalar kulağa çok kötü gelecektir. Bu durumda sizlerin ukulele çalmaktan zevk almayacağınız anlamına gelecektir.
Bunun yanında çaldığınız notaların dinlediğiniz notalarla uyuşmadığını duyacaksınız. Hatta çok acemi olduğunuzu ve belki de en başından beri enstrümanın akordunun temelden çok uzak olması nedeniyle ukulele’nin size göre olmadığını düşüneceksiniz. Yeni başlayanlar için ukulelelerini çalmadan önce akort etme konusunu bilmeleri oldukça önemlidir.
Ukulelenin akort edildiğinden emin olmanın en kolay yolu elektronik akort aleti, çevrimiçi akort aleti veya ukulele akort uygulaması kullanmaktır. Akort ayarı yaparken, sese çok dikkat edin. Sonunda, enstrümanınızı kulaktan akort etmeyi öğreneceksiniz. Bu durumda özellikle ukulele ile dışarı çıkarken bir akort aleti getirmeyi unutursanız sahip olmanız gereken özel bir beceridir.
Akor Grafiği Temel Bilgileri
Ukulele akor çizelgeleri her biri bir ukulele dizisini temsil eden dört dikey çizgiyi gösterir. İlk veya en soldaki dikey çizgi, ukulele (G dizesi) üzerindeki en üstteki dizeyi işaret eder. Üstte bulunan resimden dikkatlice inceyebilirsiniz.
Yatay çizgiler, ukulele’nin boynundaki perdeleri işaret eder. Üst yatay çizgi genellikle daha kalındır veya çift çizgi ile işaretlenmiştir. Bu çizgi gitarın somununu işaret eder.
Akor diyagramı dördüncü perdeden daha yüksek perdeler gösteriyorsa, üst yatay çizgi kalın olmayacak veya çift çizgi ile işaretlenmeyecektir. Sayıları sol tarafta veya sağ tarafta göreceksiniz. Bunlar, bir akor dördüncü perdenin üstünde veya ötesinde çalındığında belirli bir perde numarasına atıfta bulunur.
Ayrıca akor tablolarındaki çizgilerde siyah daireler veya noktalar var. Dize üzerindeki bir nokta, bunun perdelenmesi veya bir parmak kullanılarak klavyeye bastırılması gerektiği anlamına gelir. Bazı akorlar, bazı tellerin başında “0” veya “o” gösterebilir, bu, bu tellerin açık çalındığı veya perdelenmemesi gerektiği anlamına gelir.
Bazı akor çizelgeleri, noktaların içine sayılar koyarak, hangi parmağın kullanılacağını da gösterir. “1” işaret parmağını, “2” orta parmağı, “3” yüzük parmağını kullanmanız gerektiğini ve “4” serçe parmağı gösterir.
Başparmak bazen sürtünme için kullanılır, ancak noktanın içinde bir “T” görürseniz, bu, başparmağınızı kullanacağınız anlamına gelir. Ukulele akor çizelgelerimiz bu işaretleme yöntemini takip eder.
Akor diyagramları ayrıca altta veya akor adı ile somun işareti arasında parmak yerleşimlerini (veya “parmakları”) gösterebilir. Ayrıca bir dizenin başında bir “x” görebilirsiniz. Bu, sesinin kapatılması veya hiç çalınmaması gerektiği anlamına gelir. Bu, ipi aşağı itmeden veya ovuşturmadan, ovuşturan elinizin bir veya daha fazla parmağına dokunarak yapılabilir.
Aynı anda bir parmak kullanılarak perdelenen akorlar olan barre akorlar, bir akor çizelgesinde bir akorun ilk notasından son notasına kadar bir perde boyunca uzanan düz veya eğri bir çizgi ile not edilir. Aynı parmak numarasına sahip aynı perdede bir dizi siyah nokta ile de temsil edilebilir. Düz bir çizgi kullanmayı seçtik ve çizginin ortasında hangi parmağın kullanılacağını da belirttik.
Akor çizelgeleri ayrıca, akorun küçük m ile küçük bir akor olup olmadığını gösterir. Bu, “Cm” olarak yazılan bir akorun bir C minör akor olduğu anlamına gelir.
Yeni Başlayanlar İçin Ukulele Akorları
Kolay olarak kabul edilebilecek birçok ukulele akoru vardır. Çünkü ses çıkarmak için yalnızca bir veya iki parmağa ihtiyacınız olacaktır. Ancak, bunlardan bazıları o kadar sık kullanılmaz, bu yüzden sadece yeni başlayanlar için kolay değil, aynı zamanda çeşitli melodileri çalmak için de yararlı olan ukulele akorlarına odaklanıyoruz.
Burada yazılan yaygın kullanılanlardan başlayabilir, daha sonra çalım becerileriniz geliştikçe ve müzik zevkiniz genişledikçe diğerlerini deneyebilirsiniz.
Ayrıca, bazı akorların başka versiyonları olduğu da not edilmelidir, bu da diğer parmak yerleşimleri kullanılarak çalınabilecekleri anlamına gelir. Bu akorları çalmanın en kolay yolunu göstereceğiz ve diğer akor çeşitlerini daha sonra ukulele çalmanızda ilerledikçe öğrenebilirsiniz.
Bir ukulele akoru çalarken, telleri birer birer değil, aynı anda klavyeye doğru itmek önemlidir. Bunu sorunsuz bir şekilde yapmanızı kolaylaştırmak için, akoru yaparak ve parmaklarınızı akorun şekline alıştırarak pratik yapın. Ardından, parmaklarınızı aynı anda tellerden kaldırın, ardından akoru çalmak için tekrar yerine koyun. Ukuleleyi tıngırdat ve akorun nasıl ses çıkardığını yakından dinle.
Parmaklarınız akorların şeklini “hatırlayana” ve akoru kulaktan kulağa tanımlayıncaya kadar bunu yapın. Zamanla parmaklarınız kas hafızası geliştirecek ve parmaklarınızı tellere doğru pozisyonda yerleştirip yerleştirmediğinizi kontrol etmek için her zaman akor çizelgelerine başvurmanız ve klavyeye bakmanız gerekmeyecek.
Yeni başlayanlar için bu ukulele akorları kılavuzunda, “Parmak 1” işaret parmağınız, “Parmak 2” orta parmak, “Parmak 3” yüzük parmağı ve “Parmak 4” serçe parmak veya serçe parmaktır. Fret 1, somuna en yakın olanıdır.
İşte yeni başlayanların öğrenmesi gereken ukulele akorları ve bunların nasıl çalınacağına dair önemli detaylar
D majör / C Ukulele Akoru
Perde 3: Parmağı 3’ü alt dize (A dizesi) yerleştirin.
A MİNÖR / Am Ukulele Akoru
Perde 2: G dizesini perdelemek için Parmak 2’yi kullanın.
F majör / F Ukulele Akoru
Perde 1: E dizesini perdelemek için Parmak 1’i kullanın.
Perde 2: G dizesini perdelemek için Parmak 2’yi kullanın. E ve G tellerine ulaşmak için uzandığınızda C ve A tellerine dokunmaktan kaçınmak için parmaklarınızı bükün. C ve A dizilerini açık tutmak biraz pratik gerektirebilir ama alışacaksınız!
G majör / G Ukulele Akoru
Perde 2: Parmağı 1’i C dizisine yerleştirin ve Parmak 2’yi kullanarak A dizisini perdeleyin.
Perde 3: Parmağı 3’ü E dizesine yerleştirin.
A majör / A Ukulele Akoru
Perde 1: Parmağı 1’i C dizesine yerleştirin.
Perde 2: G dizesini perdelemek için Parmak 2’yi kullanın.
E minör / Em Ukulele Akoru
Perde 2: A dizesini perdelemek için Parmak 1’i kullanın.
Perde 3: Parmak 2’yi E dizesine yerleştirin.
Perde 4: Parmak 3’ü C dizesine koyun.
D majör / D Ukulele Akoru
Perde 2: Parmak 1, 2 ve 3’ü G, C ve E tellerine yerleştirin.
E majör / E Ukulele Akoru
Perde 1: G dizesini basılı tutmak için Parmak 1’i kullanın.
Perde 2: Parmak 2’yi A dizesine koyun.
Perde 4: C dizesini perdelemek için Parmak 4’ü kullanın.
F # Gb Minör / Gbm Ukulele Akoru
Perde 1: C dizesine bastırmak için Parmak 1’i kullanın.
Perde 2: G telini germek için Parmak 2’yi ve E telini germek için Parmak 3’ü kullanın.
B minör / Bm Ukulele Akoru
Perde 2: Parmağı 1’i C, E ve A dizileri boyunca konumlandırın ve birlikte aşağı doğru bastırın (barre akor).
Perde 4: Parmak 3’ü G dizesine koyun.
Yeni başlayanların öğrenmesi için diğer Ukulele Akorları
C minör / Cm akoru
Perde 3: C, E ve A dizilerinde üç parmağınızı kullanın veya Parmak 1’in uzunluğunu bu üç diziye aynı anda yerleştirin (barre akor).
G minör / Gm Ukulele Akoru
Perde 1: Parmak 1’i A dizesine yerleştirin.
Perde 2: Parmak 2’yi C dizesine koyun.
Perde 3: E dizesini perdelemek için Parmak 3’ü kullanın.
G7 Ukulele Akoru
Perde 1: Parmağı 1’i E dizesine yerleştirin.
Perde 2: Parmak 2’yi C dizisine yerleştirin ve A dizisini perdelemek için Parmak 3’ü kullanın.
C7 Ukulele Akoru
Perde 1: Parmak 1’i A dizesine yerleştirin.
Yeni başlayanlar için Ukulele Çalma Rehberi
-
Acele etmeyin
Çalma hedeflerinizin her birinde – daha hızlı çalmak, yeni akorlar öğrenmek, basit bir melodi bestelemek – kendinize karşı sabırlı olun ve acele etmeyin. Kas hafızasının gelişmesi zaman alır, özellikle yeni başlayanlarda ilk kez bir enstrüman tutar. Bu normaldir ve ilerleme kaydetmediğinizi hissettiğinizde kendinize fazla yüklenmeyin.
İlerlemenizi takip etmek ve oynamaya devam etmeniz için sizi motive etmek için günlük bir antrenman günlüğü tutun. C ve F akorları arasında akor geçişleri (bir akordan diğerine geçerek) alıştırması yaparak gün için başardığınız şeyi yazın. Mümkünse, her gün oynarken kendinizin bir videosunu kaydedin. 30. Gün videonuzun 1. Günden itibaren becerilerinizi geliştirdiğinizi göstereceğinden eminiz.
Oynarken bir video kaydetmek, kendinizi gözlemlemenize ve neyi yanlış yaptığınızı görmenize yardımcı olabilir, böylece iyileştirmeler yapabilirsiniz.
-
İyi bir form ve duruş sağlayın.
Pratik yaparken rahatça oturun. İyi duruş aynı zamanda kaslarınızdaki ve eklemlerinizdeki gereksiz gerginliği de önleyerek daha rahat ukulele öğrenmenizi sağlar.
-
Bir Uygulama Kullanın.
Bir mobil uygulama kullanarak akorları çalışın. Yavaş bir tempoyla başlayın, ardından akorları çalmada daha ustalaştıkça hızı veya tempoyu düzenli bir şekilde artırın.
-
Bir sonraki akoru Düşünün
Bir şarkıyı çalmayı öğrenirken, akor değişikliklerinin nerede olduğunu duyabilmeniz için yakından dinlemek gerekiyor. Akor geçişleri yaparken, bir sonraki akoru önceden tahmin etmeniz ve parmaklarınızı üzerlerine getirmeniz gereken tellerin üzerinde gezdirerek hazırlamanız yardımcı olacaktır.
Örneğin C akoruna göre bir çalışma yapalım. Çalarken sadece yüzük parmağınız titriyor, işaret ve orta parmaklarınız serbest kalıyor. Bir C akorundan F akoruna geçiş yapmanız gerektiğinde, işaret ve orta parmaklarınızı perdelemeleri gereken tellerin (birinci perdede E teli, ikinci perdede G teli) üzerine getirerek hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde, akorları değiştirirken parmaklarınızın uzağa gitmesine gerek kalmaz.
-
Parmak Egzersizleri Yapın
İlk kez bir yaylı çalgı öğreniyorsanız, akorları yapmak parmaklarınız için garip veya rahatsız edici olabilir. Oynamaya alışmanıza yardımcı olmak için, parmaklarınızın erişimini artırmak ve daha hızlı ve daha uzun süre oynamanıza izin vermek için günlük uygulamanızın bir parçası olarak parmak egzersizleri ekleyin.
-
Farklı Akort Kalıplarını Öğrenin.
Ukulele tıngırdatma kalıpları, yukarı tıngırdatma ve aşağı tıngırdatmanın çeşitli kombinasyonlarından oluşur. Strumming, ukulele çalmanın bir şarkının sesini ve hissini etkileyebilecek başka bir yönüdür, bu nedenle farklı tıngırdatma kalıpları da uygulayın. Bu, bir tıngırdatma düzeninin bir örneğidir (D, aşağı tıngırdat anlamına gelir, U, yukarı tıngırdat anlamına gelir): D, DUD, DUD, DUD, DUD, DUD, DU
Kolunuzla değil bileğinizle tıngırdatmayı unutmayın çünkü kolunuzu tekrar tekrar yukarı ve aşağı hareket ettirmek sizi çabucak yorar. Her şey bileğinizde olduğunu unutmayın.
-
Mola Verin
Beyin ve parmak kaslarınıza motor aktivitenizi kaydetmesi için zaman tanıyın ve bu kadar bilinçli çaba harcamadan harekete kolayca geri dönmenizi kolaylaştırın. Bu durum sadece akor yapmak için değil, tıngırdatmak için de geçerlidir.
-
Şarkı Sözlerini Mırıldanın.
Bir şarkı çalmayı öğreniyorsanız, pratik yaparken mırıldanmak faydalı olacaktır. Bu, vokallerinizi kullanmaya alışmanıza izin verirken tıngırdatmayı geliştirmenize ve doğru zamanlamayı korumanıza yardımcı olacaktır. İyileştikçe – akort içindesiniz, zamanında ve akorlar arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz, zahmetsizce çalarken sözleri söylemeye geçebilirsiniz!
-
Rahat Ol
Ukulele hakkında sevilecek başka bir şey de, rahat ve soğuk bir hava vermesidir. Arp veya çello gibi “resmi” bir enstrüman gibi gelmiyor. Bu yüzden ukulele çalarken sadece parmaklarınızda, bileklerinizde ve kollarınızda değil, tüm vücudunuzda, özellikle omuzlarınızda ve sırtınızda gevşek ve rahat kalmak en iyisidir. Kendinizi çok sert tutmadan iyi bir duruş sağlayabilirsiniz, bu da çabuk yorulmanıza neden olabilir.
-
Öğrenmeyi Asla Bırakma!
Ukulele videoları izleyin, farklı müzik türlerini dinleyin, ukulele müziğiyle birlikte oynayın, alternatif parmakları keşfedin – bunların tümü daha iyi bir ukulele oyuncusu olmanıza katkıda bulunur. Sadece temel bilgilerle yetinmeyin; motivasyonunuzun sizi ukulele çalma hakkında daha fazla bilgi edinmeye yönlendirmesine izin verin. Arkadaşlarınızla sohbet edin, kendi şarkınızı (hatta basit bir melodiyi) oluşturmaya çalışın. Son olarak sizi öğrenmeye motive eden her şeyi yapın ve devam edin!
Muazzam bir içerik çok teşekkür ederim baya bi bilgi içeriyor yazınız
teşekkür ederiz ilginiz için.